Procjenjitelj daha

Opis posla: Procjenjitelj daha ima zadatak ocijeniti takozvani “jutarnji dah” ili “dah pokvaren jakim mirisima”, kao što su kava, luk i češnjak. Na ljestvici od jedan do devet ocjenjuje se koji je dah najgori. Takvi ljudi obično rade za kompanije koje proizvode paletu proizvoda za njegu zuba i usta (vodice za usta, žvakaće gume i sl.). U slučaju na primjer žvakaćih guma, prvo ćete puhnuti u procjenjitelja sa vašim najgorim jutarnjim dahom a onda ćete ponoviti puhanje sa žvakaćom gumom u ustima. (Sada znate zašto vaše omiljene žvakaće dolaze u toliko različitih jačina okusa!)

Procjenjitelj mirisa ispod pazuha

Opis posla: Mislimo da samo ime ovog zanimanja govori sve. U opisu posla je procijeniti miris ispod pazuha u svim situacijama koje uključuju znojenje, a da bi se testirali raznorazni deodoranti, anti-perspiranti i slični proizvodi. Prvo se procjenjuje “originalni” miris koji izlučuje tijelo znojenjem, nakon toga se nanosi deodorant ili neko drugo sredstvo te se procjenjuje miris ili izostanak mirisa izazvanog znojenjem.


Okularist

Opis posla: Iako zvuči kao krivo napisano zanimanje okuliste ili oftamologa, nije baš isto. Za razliku od okuliste, koji se bavi “ljudskim” očima, okularist se bavi crtanjem umjetnih očiju. Kažu da zvuči jednostavnije nego što jest, zato što umjetne oči vrlo često moraju izgledati kao prave, a umjetnici od zanata kažu da niti jedan par očiju nije u potpunosti isti.

Nadglednik za simulaciju kose

Opis posla: Ne, nije umjetničko ime za izrađivača perika, ali je vrlo dobro plaćena profesija crtanja kose u trodimenzionalnom formatu. U svijetu animacije ta profesija je izuzetno tražena te gotovo predstavlja nišu u animacijskim zanimanjima. Kažu da je to izuzetno zahtijevan posao, a kuće kao što su Pixar plaćaju svoje nadglednike “suhim zlatom”.

Čistač mobilnih zahoda

Opis posla: Iako nije možda najčudniji na svijetu, zasigurno je težak jer zahtijeva rad sa ljudskim izlučevinama na auto-putovima, koncertima i sličnim prigodama u kojima se koriste mobilni zahodi. I sami ste se sigurno uvjerili u čistoću i/ili užasnu nečistoću takvih prostora. No, zamislite kako ih je tek prazniti i čistiti. Kažu da je prilično dobro plaćen posao, i zaista, treba biti!

Muzač zmija

Opis posla: Za razliku od sličnog, ali manje opasnog posla mužnje krava, mužnja zmija otrovnica je izuzetno opasan ali cijenjen posao. Muzači zmija istiskuju otrov, koji se koristi u proizvodnji seruma protiv ugriza zmija.

Babica za krave muzare

Opis posla: Babica za krave muzare je u biti specijalizirani veterinar ili veterinarka zadužen za umjetnu oplodnju krava. U opisu posla je gurnuti rukom sjeme što dublje u samu kravu i usko je povezano sa drugom profesijom – masturbaturom bikova.

Plivač u Antarktiku

Opis posla: Testiranje ljudske izdržljivosti na temperaturama vode koju obični smrtnici ne mogu izdržati. Jedna od takvih je i Lynn Cox koja već godinama pliva isključivo u polarnim morima, a u sklopu ispitivanja reakcije ljudskog tijela na ekstremne hladnoće. No to nije sve, jer se uz to morate boriti sa polarnim medvjedima i ogromnim meduzama. Brrrrr!


«Gonič» bora


Opis posla: Ne, nije jedan od vaših omiljenih plastičnih kirurga iz serije «Reži me», iako uključuje peglu i bore, no ne na licu nego na cipelama. Kompanije kao što su Dr. Martens ali i proizvođači skupocjenih marki, zapošljavaju goniče bora čija je uloga ispeglati bore na cipelama koje se pojavljuju ili na cijeloj površini ili samo na nekim dijelovima kao što je peta.

Psiholog i srećolog

Opis posla: Ovo zanimanje možda nalikuje opisu posla cirkuskog klauna, ali nema veze sa njime. Dr. Steven Wilson, certificirani psiholog i srećolog uči ljude kako se smijati. U današnjem svijetu u kojem smo općenito izgubili doticaj sa sobom, Dr. Wilson pomaže ljudima da «uđu u sebe» i pronađu istinski smijeh i sreću. Smijeh je sličan onome kao što smo imali u djetinjstvu ali smo ga zaboravili, pomaže u relaksaciji i otklanja stres te znakove starenja. Čini se da smijeh zaista pomlađuje (ali i stvara bore)!

Ispitivač tampona

Opis posla: Provjeriti moć upijanja i čvrstoću uzice tampona, u skladu sa propisima američke agencije FDA (Food and Drug Administration). Provjeravaju se sve veličine tampona, a jedan ispitivač može provjeriti ispravnost oko 125 tampona dnevno.

Inspektor za čips

Opis posla: Ovi inspektori pregledavaju čips na pokretnoj traci u potrazi za primjercima koji su zagorili, napukli ili na bilo koji drugi način ne odgovaraju proizvodnim normama. Možda im ljubitelji čipsa zavide na ovakvom poslu, no da ga morate raditi četrdeset sati tjedno i tako četrdeset godina, vjerujemo da bi vam čips prisjeo za cijeli život.

Dizajner Barbie odjeće

Opis posla: Za one koji čekaju svoju priliku u pravom modnom svijetu, kreiranje odjeće za omiljenu Barbie i Kena je svakako dobro plaćeni početak. Planetarno popularna Barbie izrazito je modno osviještena, baš zbog cijelog tima dizajnera koji se brinu za njen «imidž».

Eto, tko kaže da opisi poslova nisu maštoviti!

(objavljeno i na www.posao.hr)