Sesame Workshop, neprofitna organizacija koja proizvodi dječju emisiju “Ulica Sezam” ali i mnoge od legendarnih likova iz “Muppet Show-a”, otpušta 20% radnika.

Recesija je pogodila i slavne dječje likove prisutne ne televizijskim ekranima gotovo četrdeset godina. Big Bird, Cookie Monster te legendarni Muppetovac Elmo odgajali su generacije američke ali i djece širom svijeta. Smanjenje broja zaposlenika dovest će do smanjenja broja epizoda i likova koji se prikazuju na malim ekranima.

Ulica Sezam

Sesame Workshop uzdržavala se od prodaje licenciranih emisija i igračaka iz serije “Ulica Sezam”. No, najveći udarac ovoj organizaciji je povlačenje velikog broja američkih tvrtki, koje su ih obilato donirale svih ovih godina. Izdašni financijeri emisija bile su financijske institucije kao što su Bear Sterns ili Merrill Lynch. Pitanje koje si mi postavljamo je da li su ih oni savjetovali u što uložiti novac, jer su čelnici Sesame Workshopa izjavili kako su poprilično izgubili prilikom investiranja u dionice. Prije dvije godine ostvarili su 16.4 milijuna dolara prihoda, dok su prošle godine ostvarili gubitak od 6.7 milijuna dolara.

Emisija “Ulica Sezam” je stvorena prije četrdeset godina sa namjerom opismenjavanja američke djece.