Upravo takvo pitanje pitaju se i u onome što se uobičajeno smatra prijestolnicom «gospoštije» – Velikoj Britaniji. Možda nemate visoko mišljenje o gospodskom ponašanju Britanca, no ako je suditi po napisima u časopisu London Times, nemaju ga niti sami Britanci. Autor članak William Drew, prisjećajući se svojeg djeda koji je i nakon svoje smrti bio smatran pravim gospodinom, pita se da li je takva vrsta ljudi zaista izumrla.

 

Što uopće znači biti dama ili gospodin te da li takve kvalitete postoje u današnjem poslovanju, pitanje je kojim se bavimo u ovom članku. Obično se smatra da je jedan od znakova damskog ili gospodskog ponašanja imati skupocjeno odijelo i općenito govoreći biti dobro obučen. Iako je to jedan mali djelić istine, činjenica je da vas Armani ili Gucci odijelo neće učiniti damom ili gospodinom.

Mnogi hrvatski biznismeni su u dobrim devedesetima kupovali odijela kod najskupocjenijih britanskih krojača, međutim, uz svu skupocjenost njihovih odijela, poslovna ponašanja koja su neki od njih pokazivali više su nalikovali onoj narodskoj «vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu». Naši poslovni učenici bečke škole ali balkanskog razreda tako su u svojim skupocjenim odijelima redom kršili pravila gospodskog ponašanja. Da, činjenica i dalje ostaje da će pravi gospodin ili dama biti obučeni sa stilom, elegancijom i ukusom, no to je samo početak.

Jedno od osnovnih pravila gospodskog ponašanja je nikada ne govoriti o sebi kao o gospodinu ili dami. Pravi gospodin ili dama to zna, i ne mora to nametati na nos drugima. Dobri maniri u ponašanju, kao što su pridržati vrata, ne samo ženama nego i muškarcima, znati se ponašati za stolom, i biti darežljiv na komplimentima domaćinu i domaćici prilikom večere samo su neki od njih. Uz to, oličenje gospodskog ponašanja je ne nametati svoja mišljenja nego biti zainteresiran za mišljenja drugih ljudi. Pravi gospodin će uvijek staviti potrebe drugih ispred svojih potreba – pravilo je to u kojem su odgajane prijeratne generacije širom Europe (ovdje naravno mislimo na Drugi svjetski rat).

 

Bljeskanje bogatstvom i javna ekstravagancija u trošenju apsolutno su «out», isto tako je i naručiti ćevape i Dom Perignon za cijelu restauraciju, kao što je to napravio jedan hrvatski biznismen. No, prava gospoda su galantna i darežljiva. U njihovom domu naći ćete jela koja spravlja njihov osobni kuhar i piti vina za koja prosječni Hrvat mora raditi ponekad i godinu dana.

Samo bogatstvo ne čini nekoga gospodinom ili damom. Primjerice u Britaniji neki od najbogatijih članova društva, obrazovani na najprestižnijim školama i fakultetima, ne prolaze lakmus test zvan «nova britanska gospoda». Kao što navodi Drew u svom članku, oni se samo pretvaraju da su gospoda no u biti su arogantni i šuplji, više ih zanima «pedigre» osobe i držanje forme nego ono što je bit i karakter istinske gospode. Isto tako je slučaj i sa nekim od novopečenih bogataša koji smatraju kako su skupocjena odijela, kubanske cigare i članstvo u klubovima ono što ih čini gospodom. Integritet, dostojanstvo i poštovanje sebe ali i drugih su još neke od odlika prave gospode.

Štoviše, u 21. stoljeću to poštovanje proširilo se i na poštovanje planete koju smo naslijedili od predaka ili ako želite posudili od naše djece. Gospodsko ponašanje tako se sada odnosi i na ekološku osviještenost ali i onu spram gorućih društvenih problema. Gospoda 21. stoljeća su isto tako osviješteni očevi koji će rado iskoristiti svoj dio porodiljnog dopusta, ne smatrajući kako im je na taj način umanjena njihova muževnost. Uz to ne smatraju kako je nužno biti «prost i bezobrazan» te nemilosrdan prema ljudima oko sebe kako bi osigurali ono što se naziva poštovanjem.

Da ne biste mislili kako je u poslovanju sve crno, pronašli smo za vas par primjera gospodskog ponašanja u poslovanju.

Za kraj navedimo nekoliko karakteristika istinske gospode, prema pisanju London Timesa:

1. Neke stvari se ne mijenjaju: reći molim, hvala i izvolite (umjesto reći a, ili na ti). Pitajte pitanja o drugima radije nego da pričate o sebi.
2. Budite točni. Kašnjenje vas neće učiniti važnijim, nego će vas okarakterizirati kao sebičnu i bahatu osobu koja smatra da je njeno vrijeme važnije od vremena drugih ljudi
3. Moderna gospoda brinu o planetu, budite ekološki osviješteni.
4. Otvorite vrata drugima i ustanite kad drugi uđu u prostoriju (ne, nema veze sa ustaljenom patrijarhalnom praksom ustajanja žena kada muškarac uđe u prostoriju!). Odnosi se na poštovanje koje se iskazuje spram oba spola. Uz to pravi gospodin ne tretira ženu kao lutkicu od porculana.
5. Budite skromni. Hvalisavost je izuzetno negospodska osobina.
6. Budite dobar roditelj. Nema ništa gore od muškarca koji prepušta odgoj djece ženi, i obrnuto.
7. Ne ponašajte se kao beskičmenjak te budite iskreni i ponosni na vaše porijeklo.
8. Naučite se umjetnosti davanja komplimenata.
9. Nemojte neprestano telefonirati, slati tekstualne poruke ili provjeravati elektronsku poštu na vašem BlackBerryu.
10. Oblačite se uredno. Kakav god da je vaš stil, nemojte pri tome biti neuredni.

(objavljeno i na www.posao.hr)