(objavljeno i na www.posao.hr)

Prema pisanju časopisa Forbes i portala Dividend.com, investitori koji očekuju lukrativne isplate dividendi možda bi se mogli neugodno iznenaditi.Analitičari portala Dividend.com procjenjuju kako će strmoglavi pad vrijednosti pojedinih dionica uzrokovati i pad dividendi. Prinos po dividendi, koji se računa kao odnos isplate dividendi i trenutne cijene dionica, je ovih dana u mnogim kompanijama izuzetno visok, baš zbog pada cijena dionica. Veliko je pitanje da li će kompanije moći održati trenutne nivoe isplate dividendi. Za sve ulagače među vama, evo liste američkih kompanija čija bi se dividenda mogla naglo strmoglaviti:
Bank of America, General Electric, Morgan Stanley, Macy’s, Nordstrom, General Growth Properties.

Većina kompanija nalazi se u financijskom i graditeljskom sektoru, te u sektoru maloprodaje. Za ostale kompanije u energetskom sektoru, osim tvrtke General Electric, ne procjenjuju se veće oscilacije u isplati dividende.

Pitanje koje se postavlja je da li će ove kompanije ići u daljnja rezanja troškova i otpuštanja radne snage kako ne bi oštetili velike investitore, zainteresirane prije svega za svoju zaradu.