(objavljeno na www.posao.hr)

Iako u Hrvatskoj pauziranje ili prekidi u karijeri obično podrazumijevaju porodiljske dopuste ili pokretanje novog biznisa (što u biti i nije neka pauza, nego novi mukotrpni početak!), nisu neobični i slučajevi u kojima i hrvatski zaposlenici odlučuju pauzirati zbog školovanja, zasićenosti poslom, promjene posla ili naprosto želje za ispunjenjem sebe, kroz putovanja, volontiranje i slične aktivnosti.


Ponekad nam je pauza ili prekid u karijeri potreban kako bismo sagledali sami sebe u datom trenutku i odlučili kako i kuda dalje. Možda smo umorni od uredskog politkanstva, borbe za hijerarhijsku poziciju i konstantnog prekovremenog rada koji je negdje na margine stavio obiteljske obaveze ali i nas kao osobe. Međutim, i prekidi u karijeri trebaju biti mudro promišljeni, kako takva odluka ne bi bila hod po žici bez sigurnosne mreže (u slučaju eventualnog promašaja lijepo je ipak «doskočiti» na sigurno tlo!)

Povijesno gledajući, pojam prekida u karijeri nastao je iz tzv. pojma «gap year» (godina prekida). To je fenomen kojim su poslijeratne vlade od 50-tih godina nadalje promicale multikulturno razumijevanje, kroz omogućavanje svršenim srednjoškolcima godinu dana prekida uz mogućnost putovanja širom Europe.(Više pročitajte ovdje)

Mnoge kompanije, u borbi za zadržavanje kvalitetnih kadrova (Sve o zadržavanju kvalitetnih kadrova pročitajte ovdje), shvatile su kako svojim zaposlenicima moraju dozvoliti odmak od posla koji se neće zvati klasični kolektivni godišnji odmor od dvadesetak i nešto dana. Tvrtke kao što su na primjer Boston Consulting Group ili KPMG nude svojim zaposlenicima mogućnost plaćenog dopusta za ispunjavanje osobnih ciljeva kao što su npr. volontiranje na raznim projektima širom svijeta, ali i mogućnost ponovnog povratka u kompaniju kroz alumni klub bivših zaposlenika. Kompanije koje ulažu u svoje zaposlenike polako shvaćaju kako je fleksibilnost radnog mjesta potrebna kako bi se zadržalo zaposlenike, i motiviralo ih za bolji rad. Osoba koja se vrati sa volonterskog projekta ili putovanja u daleke zemlje, bit će motiviranija za posao te donijeti dodanu vrijednost kroz nove vještine koje je naučila.

Na stranicama turističke kompanije Careerbreaker (hrv. prekid u karijeri) možete naći specijalizirane sadržaje namijenjene upravo zaposlenicima koji su se odlučili na prekid u karijeri. Tako vam ova kompanija nudi razne mogućnosti volontiranja kao što su: razvoj infrastrukture u zemljama trećeg svijeta, izgradnja škola i bolnica, pomoć u sirotištima, opismenjavanje i osnovnoškolska edukacija, novinarstvo i rad u medijima, medicinska pomoć, konzervatorski zahvati na očuvanju flore i faune i sl. Za one koji prekid u karijeri žele iskoristiti za putovanja nude se adrenalinska putovanja širom svijeta skrojena upravo po mjeri individualnog putnika.

Pripremni savjeti za prekide u karijeri

Ako je vaša situacija takva da prekid u karijeri ne dolazi iznenada i imate vremena razmisliti o mogućim posljedicama, savjetujemo vam da promislite o slijedećem:

1. Zašto to činite – razmišljanje o motivima odluke i planiranje poteza

Uzmite si vremena za introspekciju, tj. sagledavanje motiva koji vas vode za prekidom karijere. Da li želite promijeniti posao, raditi nešto drugo, posvetiti se obitelji i naprosto ne raditi ništa u životu neko vrijeme (vjerujte, ovo zadnje je najteža stvar na svijetu!). Ako ste u mogućnosti, porazgovarajte o vašoj odluci sa prijateljima i/ili životnim partnerima. Neki u te svrhe unajmljuju usluge individualnog coachinga. Bilo kako bilo, dajte si vremena da dobro razmislite o tome što želite i kako to želite učiniti.
Ono što je dobro napraviti u ovoj fazi je staviti na papir razloge zašto prekidate karijeru. Započnite sa osnovnom idejom vodiljom koja vas je i nagnala na prekid karijere. Nakon što ste je definirali, krenite u njenu razradu. Pokušajte si vizualizirati početak, sredinu i kraj ispunjenja vaše ideje ili još bolje, podijelite vaš osobni projekt u faze i definirajte koliko god je moguće preciznije svaku od njih. Razmislite isto tako kakve će to posljedice imati na vaš povratak na posao te da li se uopće namjeravate vratiti ili želite započeti nešto novo? Brian Tracy, neovisni konzultant, u svojem članku «Otok zvan ‘Jednog Dana’» navodi fenomen zvan Zakon privlačenja, koji kaže da ono što želimo zaista i možemo privući, zbog toga što naša supra-svijest nesvijesno počinje tražiti šanse za ostvarenje ciljeva.

Na primjer, ako želite putovati oko svijeta pola godine, dobro je prije svega napraviti popis zemalja koje želite posjetiti, zatim obići turističke agencije kako bi se dobilo uvid u izvedivost cijele ideje. Pri tome mislimo na vremensku i novčanu izvedivost. Specijalizirane agencije, kao što je The Careerbreak agencija će vam unaprijed napraviti takav plan. Potrebno je razmisliti i o mogućim poteškoćama na putu, kao što su npr. gubitak dokumenata, bolest i slično. Iako ne možete predvidjeti sve moguće scenarije, stavite na papir sve ono čega se možete sjetiti. Zapamtite da papir podnosi sve, pa tako i moguća odstupanja. Isto tako oboružajte se fleksibilnošću i dozvolite si odstupanja od zacrtanih ciljeva. Naravno, do te mjere dok ostvarujete onu prvu početnu ideju vodilju.

2. Kako ćete zatvoriti financijsku konstrukciju?

Na žalost, živimo u materijalnom svijetu u kojem je novac bitan za opstanak. Ako vaša odluka o prekidu karijere podrazumijeva npr. neplaćeni godišnji, otkaz, promjenu posla ili sl. bitno je sagledati i financijsku stranu takve odluke. Razmislite da li ćete imati dovoljno sredstava koji će vam omogućiti da premostite «krvavi most» između sadašnjeg i budućeg namicanja prihoda. Fiksni troškovi života kao što su hrana, stan, odijevanje i ostalo na žalost ne pauziraju sa vama. Možda je potrebno da započnete sa štednjom ili nađete dodatni honorarni posao.

3. Kako će odluku prihvatiti vaš poslodavac?

Iako smo naveli par primjera poslodavaca sa «sluhom» za fleksibilnost u karijeri, velika većina je još uvijek «gluha i nagluha» za takve ideje. Realno procijenite kakve posljedice vaša odluka o prekidu karijere može imati za vas. Negativni primjeri nekih hrvatskih zaposlenika kreću se od dobivanja otkaza do davanja neplaćenog godišnjeg odmora (obično za edukaciju) uz premještanje na lošije radno mjesto jednom kada se je zaposlenik vratio na posao. Ako je potrebno, potražite pravni savjet o vašim pravima i obavezama proizašlim iz radnog odnosa.

4. Da li ste ugovorno vezani za vašu tvrtku?

Jedan od faktora koji može predstavljati izuzetnu prepreku ostvarenju vašeg cilja je mogućnost bilo kakve ugovorne vezanosti za vašu tvrtku. Dobro se informirajte o tome da li ste odradili stipendiju, svaku dodatnu edukaciju kao npr. tečaj jezika, informatičku naobrazbu, menadžerske seminare i sve ostalo što vas može ugovorno vezati za tvrtku. Mnogi hrvatski menadžeri koji su željeli napraviti prekide u karijeri nemilo su se iznenadili kada im je poslodavac podnio račun za plaćenu a ne odrađenu edukaciju iz prošlosti.


5. Kako će odluku prihvatiti vaša obitelji?

Prekidi u karijeri sa sobom donose niz posljedica i na vašu obitelj. Neke od njih su: gubitak stalnog prihoda, nesigurnost zadržavanja postojećeg i pronalaženje novog posla, nerazumijevanje motiva koji stoje iza vaše odluke i sl. Jednom kada ste sagledali sve pozitivne i negativne strane vaše odluke o promjeni, porazgovarajte sa članovima vaše obitelji. Ono što nitko od nas ne voli je živjeti u nesigurnosti i nedorečenosti. Realni razgovor i iznošenje argumenata sa svih strana doprinosi boljem sagledavanju situacije. Ako vas obitelj ne podržava u vašoj odluci, možda je potrebno razmisliti o kompromisnom rješenju koje će zadovoljiti potrebe kako vaše obitelji tako i vas.


6. Da li će vaše znanje postati zastarjelo?

Osim ako ne radite u «high-tech» industriji, godina dana odsustva od posla neće donjeti neke velike promjene. Međutim, što se duže odsutni, to će vam više vremena trebati da se uhodate u kolotečinu posla i naučite sve novosti vezane za vašu struku. (Naravno, to se u manjoj mjeri odnosi na one koji će prekid u karijeri iskoristiti za dodatno educiranje u struci.) Odsutstvo sa posla sa sobom donosi i gubitak kontakata. U globalnoj eri velikog koeficijenta obrtaja radne snage, može vam se dogoditi da osobe sa kojima ste prije bili u kontaktu više ne rade na istim pozicijama. I sami znate da je čovjek socijalno biće te čak i u prekidu karijere nemojte zaboraviti na magičnu riječ «networking».


Odluka je donešena – što sada?

Jednom kada ste donjeli odluku da prekidate karijeru na kraće ili duže vrijeme preporučujemo vam slijedeće korake:

1. Porazgovarajte sa vašim nadređenim

Iako vam je možda mučno u želucu od same pomisli da morate razgovarati sa svojim nadređenima, to je nešto što će vas u ovom procesu neminovno dočekati. Zatražite formalni sastanak, u kojem ćete biti sigurni da će vaš nadređeni posvetiti određeno vrijeme isključivo vama. Budite jasni i što je moguće precizniji u objašnjenju svoje odluke. Isplanirajte unaprijed što ćete reći, zapišite to na papir, kako biste bili pripremljeni na raznorazna pitanja. Osobito budite što precizniji u odgovorima na pitanja: koliko dugo ćete biti odustni, kakva je vjerojatnost da se vratite na posao, da li uzimate neplaćeni godišnji i sl. Budite spremni na pitanje da li ste odradili sve ugovorne obaveze.
Vaša odluka, osobito ako je iznenadna, može šokirati poslodavca. Zato budite pripravni na svakakve reakcije. Da biste pomogli u prelasku ovog «krvavog mosta», prezentirajte im ideju o vašem odlasku kao uzajamno korisnu. Dodatna edukacija iz na primjer područja marketinga definitivno donosi novu vrijednost u tvrtku. Jednom stečeno znanje možete prenjeti i vašim kolegama, što može biti troškovno efikasnije za tvrtku.
Naravno, vaš vam nadređeni može ponuditi i drugi smjer, tj. kompromisno rješenje. Budite fleksibilni i dozvolite si vremena da dobro promislite o ponudi.


2. Razmislite o mogućnosti negativnog odgovora

Stvari ponekad ne idu onako kako smo planirali i postoji mogućnost da vaš poslodavac odbije vaš prijedlog. No, i negativni odgovor jasno određuje stav poslodavca prema vama i vašoj ideji. Ako ste pri tome svjesni da su u prošlosti vaše kolege sa sličnim upitima dobivali drugačije odgovore, možda je vrijeme da promislite o smislu ostajanja u ovakvoj organizaciji. Gledajte situaciju sa pozitivne strane – jednom ako se odlučite napraviti prekid i krenuti u ostvarenje svoje želje, barem nećete imati moralnu i materijalnu obavezu povratka u takvu tvrtku.


3. Razmislite o alternativama unutar postojećeg posla

Ako je nadređeni odbio vaš prijedlog, a vi ipak želite ostati unutar postojeće tvrtke možda postoje drugi načini ostvarenja vašeg prvotnog plana. Neke od alternativa mogu biti:

a) Skraćeni rad npr. pola radnog vremena – na ovaj način možete ostvariti onu staru hrvatsku poslovicu u sitom vuku i cijeloj ovci. Skraćeno radno vrijeme omogućava vam da npr. pohađate određenu edukaciju uz smanjenje ali ne i apsolutni gubitak prihoda. Uz to, ostajete u kontaktu sa kolegama i prijateljima s posla, dnevna rutina vam se neće iznenada stubokom promijeniti, što može ublažiti stres koji takve promjene nose sa sobom. Provjerite da li vaša organizacija pruža mogućnost skraćenog radnog vremena i kakve posljedice će to imati po vašu mirovinu i ostala prava i obaveze iz radnog odnosa.

b) Rad od kuće – ova opcija može biti dobro riješenje ako npr. imate djecu ili posao koji ne zahtijeva vašu stalnu prisutnost u uredu. Međutim, nije dobro da se potpuno zatvorite u vlastita četiri zida i izgubite kontakt sa kolegama. Rad od kuće nije za svakoga, jer zahtijeva samodisciplinu ali i sa sobom donosi mogući osjećaj izolacije od ljudi. Osim toga, imati jedan prostor koji je poslovan i privatan ponekad može dovesti do obiteljskih trzavica. «Kako objasniti mojem mužu i djeci da iako sam kod kuće ja u biti nisam kod kuće.», požalila se jedna hrvatska menadžerica. «Djeca vide da je mama tu i žele moju pažnju, te ne shvaćaju zašto moraju ići u vrtić. Suprug očekuje da je skuhano i pospremljeno, kao da sam ja kod kuće na godišnjem odmoru. Vrlo brzo sam shvatila kako ću morati odvojiti privatno od poslovnog jer su obje dimenzije mog života počele trpiti.»

c) Rad u drugim podružnicama – ova opcija vam omogućuje promjenu u karijeri uz upoznavanje drugih kultura, promjenu načina života i miljea ljudi oko sebe. To isto tako može značiti povećanje plaće i ostale pogodnosti koje odvojenost od kuće može nositi sa sobom. No, ako imate obitelj razmislite što takav potez znači za njih, i da li su ga oni spremni prihvatiti. Ako osjećate da odbijanje ovog posla ugrožava vaš opstanak u tvrtki, možda je potrebno da dodatno promislite o ovoj opciji.

4. Napravite potrebne pripreme za napuštanje radnog mjesta

Prije odlaska sa radnog mjesta učinite sve što je potrebno kako bi kolegama koji će preuzeti vaš posao olakšali uvođenje u njegovo obavljanje. Iako vam je možda svega dosta i želite čim prije pobjeći od svega, učinite to dostojanstveno. Razmislite da li biste željeli da vama netko ostavi hrpu nesređenih registratora, listu kontakata bez glave i repa, te vas ne uputi u posao. Ovaj potez će nešto govoriti i o vama. Završite što je moguće više poslova, informirajte kolege sa kojima surađujete o vašem odlasku i o budućoj zamjeni. Osobi koja vas mijenja ostavite posloženu arhivu dokumenta, kompjuterskih mapa, adresara sa kontaktima i slično. Ako je moguće, provedite jedno vrijeme obučavajući tu osobu vašem poslu, kako bi ona lakše «uskočila u vaše cipele» jednom kada vas nema.

I za kraj, evo par savjeta o situacijama koje treba izbjegnuti:

1. Niste dovoljno dobro isplanirali financijsku stranu vašeg prekida

Razmišljanje o financijama je najneprivlačniji ali isto tako jedan od najvažnijih dijelova vaše pripreme za prekid karijere. Jasna vizija onoga što želite daje vam mogućnost pomnijeg financijskog planiranja. Stavite na papir sve fiksne ali i moguće varijabilne troškove koji mogu doći kao neugodno iznenađenje u bilo kojoj fazi vašeg prekida. Razmislite o mogućim uštedama i načinu na koji neke dijelove sadašnje potrošnje možete usmjeriti za ostvarenje ciljeva zbog kojih ste prekinuli karijeru.

2. Ne održavate kontakte sa kolegama u branši

Koliko god se možda željeli povući od svih vaših poslovnih kontakata na pola godine i više, razmislite koliko je to zaista mudro. Jednom kada se vratite u poslovnu kolotečinu, upravo ti kontakti mogu biti izvor vašeg bržeg prilagođavanja evenutalnim novonastalim situacijama. Održavanjem kontakata isto tako saznajete informacije o eventualnim poslovnim rotacijama. Jedna kavica ili koji email vas neće jako umoriti, a mogu biti itekako korisni.

3. Izgubili ste nit zašto ste uopće pauzirali u karijeri

Mjeseci pauziranja u karijeri otvaraju vrlo često i dodatne poslovne opcije. Zato je i unutar mjeseci prekida potrebno napraviti revalorizaciju ciljeva koje ste si zadali na početku. Nikada ne znate gdje leži šansa za nove početke, no imajte na umu zašto ste uopće prekinuli karijeru kako vam se ne bi dogodilo da još jednom padnete u istu zamku.