Čini se da su se procjene o tome tko će profitirati u recesiji ostvarile. Financijski rezultati proizvođača legendarnog viskija «Jack Daniels» i votke «Finlandia» premašili su sva očekivanja.

Brown-Forman Corporation je izvjestio kako su neto prihodi od prodaje u fiskalnom periodu od travnja do kraja listopada porasli 6% u odnosu na prethodnih pola godine te su iznosili 1.7 milijardi dolara. Kako navodi portal Yahoo najviše je porasla prodaja votke «Finlandia» i skupog viskija iz porodice «Jack Daniels» pod nazivom «Gentleman Jack ». Odlično se prodavalo i omiljeno piće Britney Spears, Jack Daniels i Cola, koje bilježi dvoznamenkasti rast. Najslabiji rast zabilježio je jedino viski «Southern Comfort», inače omiljeno piće slavne pjevačice Janis Joplin. Čini se da su se alkoholu u većoj mjeri odali na svim tržištima osim u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, gdje je zabilježen pad prihoda.

Whiskey

Recesija je izgleda učinila svoje i bez prevelikih marketinških ulaganja, koja se, prema navodima same tvrtke nisu znatnije povećavala u odnosu na prošlo fiskalno polugodište. Izvršni direktor Paul Varga može samo zadovoljno trljati ruke. Čini se kako je njegova odluka da marketinške aktivnosti preseli sa kafića i restorana na trgovačke lance bila jedna od najmudrijih poslovnih odluka u recesijskoj 2008 godini. Milijuni nezaposlenih Amerikanaca svoju depresiju liječe čašom alkohola više i to u okrilju svojeg doma, što je za ovu tvrtku urodilo milijunskim profitima. No, ne piju samo nezaposleni Amerikanci, nego i oni iz vrhuške korporativnih financijskih redova, jer je uz «Dewar’s» star barem 12 godina, «Gentleman Jack» jedno od popularnih pića visokog menadžmenta.

Zaista, kada nekome smrkne drugome svane!