(objavljeno u časopisu Poslovni savjetnik, studeni 2007, download pdf-a ovdje)

Žene rade više, uspješnije su, investicijski vrlo mudre i umreženije. U braku više nisu modni dodatak svom suprugu nego aktivni partner u stjecanju bogatstva, a obiteljska naslijeđa mudro koriste za kupnju i iznajmljivanje nekretnina, te pokretanje vlastitog posla i/ili modernizaciju postojećih obiteljskih imperija.

Od proizvodnje luksuznih dobara do investicijskih banaka, broj moćnih žena u biznisu raste rapidnom brzinom. Prije samo trideset godina bilo je vrlo rijetko naići na ženu poduzetnicu a prije samo pedeset godina žene na Zapadu nisu mogle čak podići ni kredit ako uz njih nije bio suprug ili neki drugi muškarac. Danas je situacija, barem u Zapadnoj Europi, promijenjena. The Sunday Times na svojoj listi najbogatijih Britanki danas ima 92 žene. Svaka od njih je «teška» više od 140 milijuna dolara što je i uvjet da bi se našla na ovoj listi. Prema istraživanju Centra za ekonomsko i poslovno istraživanje do 2020. godine 53% milijunaša u Britaniji bit će žene, a već sada sto najbogatijih Britanki posjeduje 66 milijardi dolara.

Prema istraživanju neovisne konzultantske kompanije Datamonitor u Zapadnim su zemljama sve manje razlike između bogatih muškaraca i žena. 1998. godine je prosječni milijunaš bio «težak» 5,4 milijuna dolara, dok je prosječna milijunašica bila «teška» 2,6 milijuna dolara. 2006. godine prosječna milijunašica posjeduje oko 4 milijuna dolara, dok prosječni milijunaš posjeduje 6 milijuna dolara.

Prema navodima u izvještaju Barclaysa i časopisa Economist, gotovo 80% odluka o kupnji donose žene, što tržište navodi na razvoj proizvoda, usluga ali i marketinških kampanja koje će apelirati na žene. U tome se već ističe segment luksuznih proizvoda i usluga, čak i onaj tradicionalno rezerviran za muškarce, kao što su automobili. U posljednje vrijeme se i tradicionalno konzervativan segment financijskih i investicijskih usluga, počinje okretati ženama koje već sada čine od 30 do 40% ukupnih tržišnih investicija.

Moćne žene u zemljama u razvoju

Bogate žene nisu samo odlika najrazvijenijih zemalja. I zemlje u razvoju, kao što su Rusija, Kina pa čak i Saudijska Arabija u kojoj žene ne smiju voziti automobile, imaju svoje bogatašice. Kineskinja koja se je obogatila na preradi papira, Zhang Yin danas je jedna od najbogatijih osoba u Kini, a bogatstvo joj se procjenjuje na 3,5 milijardi dolara. Nahed Taher je 2005. godine postala prva žena osnivačica i predsjednica investicijske banke u Saudijskoj Arabiji. Najbogatija žena Rusije prema pisanjima njihovih novina je poduzetnica Gulzhan Moldazhanova, koja predsjeda tvrtkom Basoviye Elementy.

Prema pisanju časopisa Economist, globalnom je razvoju u proteklih deset godina veći doprinos dalo povećano zapošljavanje žena u zemljama u razvoju nego ekonomski razvoj Kine.

Stakleni strop – stoljetna barijera prisutna i u 21. stoljeću

U proteklih je petnaestak godina broj žena na vodećim pozicijama najmoćnijih kompanija znatno porastao. Prema britanskom indeksu FTSE 100, vodeće kompanije u Velikoj Britaniji zapošljavaju 117 direktorica a 77% od ukupnog broja vodećih kompanija ima barem jednu ženu u nekom od upravljačkih i/ili nadzornih odbora. U SAD-.u prema indeksu S&P500, 89% kompanija ima barem jednu ženu u upravnim tijelima dok 64% ima dvije i više.

Međutim, stakleni zid u napredovanju žena na vodeće pozicije još je uvijek sveprisutna pojava u svijetu biznisa. Samo 10% svih direktorskih funkcija u FTSE 100 kompanijama obavljaju žene, dok je u kompanijama sa indeksa S&P500 taj postotak nešto veći i iznosi 16%. Prema nekim istraživanjima ženama u razvijenim zemljama Zapada trebat će od 60 do 200 godina kako bi dostigle ravnopravni broj u upravljačkim strukturama u biznisu i u politici.

«Sponzoruše» u opadanju

Tabelarni prikaz načina stjecanja bogatstva kod žena pokazuje kako je vlastiti dohodak najčešći oblik stjecanja bogatstva kod žena i gotovo tri puta premašuje bogatstvo stečeno naslijedstvom i/ili udajom. Interesantni podatak je da su sponzoruše svojom pojavom najprisutnije u Europi, gdje i Hrvatska ima svoje počasno mjesto, dok su američke žene najviše profitirale od unosnih brakorazvodnih parnica.

Načini stjecanja bogatstva kod žena

Izvor: Barclays Wealth/Economist Intelligence Unit