post

Upravo to uvela je mala japanska marketinška kompanija Hime & Company. Japanski naziv za takve plaćene dane je «shitsuren kyuka», ili u prijevodu «sućutni dopust za cijeljenje slomljenog srca». Dovoljno je da nazovete šeficu u 9 ujutro i kažete da se ne osjećate dobro i zatražite «shitsuren kyuka». Ne morate više ništa objašnjavati nego slobodno možete ostati kod kuće i prebolijevati voljenu osobu koja vas je napustila.

Izvršna direktorica tvrtke, 37-godišnja Miko Hiradate uvela je ovaj plaćeni dopust nakon razgovora sa zaposlenicama svoje tvrtke. «Osim ako ste zaista sretne ruke, nećete osjetiti što znači biti slomljenog srca. Međutim, velika većina u svojim dvadesetim i tridesetim je spoznala upravo tu gorku činjenicu života», rekla je Hiradate u intervjuima širom svijeta. Tako za «dopust zbog slomljenog srca» znaju već i Indijci, na stranicama Yahoo-a ovo je ovog tjedna bila udarna vijest a Japanski dnevni list Japanese Times posvetio je tome gotovo 3 kartice teksta. Jedan rumunjski bloger je, pročitavši ovu vijest, napisao u svom blogu: «Doviđenja okrutna Rumunjsko, selim se u Japan».

«Pitala sam svoje zaposlenice što očekuju od kompanije koja je ‘female friendly’ (prijateljsko radno okružje namijenjeno ženama), a one su predložile upravo ovakav plaćeni dopust!», rekla je Hiradate. Tvrtka Hime & Company je mala marketinška tvrtka koja se je specijalizirala za žene u dvadesetim i tridesetim godinama života. Četiri zaposlenice tvrtke rade marketinška istraživanja za razne industrijske branše, kao što su kozmetička industrija te industrija napitaka, koje «targetiraju» upravo ovu dobnu skupinu. Hime u prijevodu znači «princeze», kao i žene kojima su namijenjeni promovirani proizvodi.

Hiradate vjeruje da su prekidi teži što je osoba starija. Tako zaposlenice u dvadesetim godinama života dobivaju jedan slobodni dan, one bliže tridesetima dva slobodna dana, a iznad trideset godina dobivaju se čak tri slobodna dana!

Uz to, Hiradate svojim zaposlenicama nudi fleksibilno radno vrijeme i dopuste vezane uz brigu za djecu, kako bi im omogućila balansiranje između privatnog i poslovnog života. Pošto u Japanu očito nije dozvoljeno «hodočastiti na plac» pod radnim vremenom, Hiradate je svojim zaposlenicama omogućila još dva dodatna plaćena dana za šopingiranje i to u jeku najvećih rasprodaja. Tzv. bagen hankyu ili u prijevodu «pola dana za šopingiranje na rasprodajama» dozvoljava njenim zaposlenicama da dva dopodneva u godini šopingiraju do mile volje. Obična su ta dva dopodneva počeci velikih rasprodaja, kada cijene astronomski padaju i neodoljivo mame horde kupaca.

«Umjesto da to rade krišom, moje zaposlenice mogu slobodno uživati u jutarnjem šopingu bez grižnje savjesti», rekla je Hiradate. «Osim toga, kada se vrate u ured, sretne su i zadovoljne te mogu pokazati ono što su kupile.»

Iako im ne može platiti visoku plaću, Hiradate izgleda ima «nos» kako motivirati svoje zaposlenice. Kaže da je otvorena za sve njihove ideje, te za stvaranje harmoničnog radnog okružja. Za sada, na sreću još nitko nije iskoristio dopust zbog slomljenog srca, no nikada se ne zna!

Međutim, Miko Hiradate ima i «nos» za promidžbu. Koja velika japanska marketinška tvrtka se može pohvaliti da je jednom «otkačenom» poslovnom odlukom postala udarna vijest širom svijeta?

Zato, draga Miko Hiradate, samo tako naprijed!

Autor mr.sc. Ratka Jurković, Svan Consulting
(objavljeno i na www.posao.hr)