objavljeno i na www.posao.hr

Pretpostavljeni koji se deru, vrijeđaju, prijete, minuciozno kontroliraju svaki dokument koji im se donese na potpis, paranoično su sumnjičavi prema zaposlenicima. Sve su to samo neka od ponašanja otrovnih menadžera, čije negativne posljedice snose prije svega njihovi zaposlenici, ali i kolege menadžeri. Osvijestiti i razumjeti njihove postupke bitno je kako za zaposlenike, tako i menadžere u ljudskim resursima te njihove pretpostavljene.

Otrovni menadžeri boljka su sa kojom se nosi veliki broj kompanija. Već desetak i više godina mnoge kompanije ali i neovisni organizacijski psiholozi postali su svjesni ovog fenomena čije posljedice imaju i svoju materijalnu pozadinu, od sudskih tužbi, do velike rotacije zaposlenika u takvim odjelima, ali i slabih financijskih rezultata. Mnogi od otrovnih menadžera su individualna pojava u zdravim organizacijama, međutim, sve ih je više koji su samo dio onoga što se u literaturi naziva neurotskom ili disfunkcionalnom organizacijom.

Tko su otrovni menadžeri?

Literatura poznaje različite oblike disfunkcionalnog organizacijskog ponašanja. Roy Lubit, iz Centra za istraživanje društvene i emocionalne inteligencije u organizacijama podijelio je otrovne menadžere u četiri kategorije: narciosidi, agresivni, rigidni i nesposobni.

 1. Narcisoidni menadžeri
  Narcisoidnost jedna je od odlika menadžera koja je u organizacijskoj literaturi dobila svoje (zasluženo) vodeće mjesto. Ona ne mora nužno označavati lošeg menadžera, osobito ako je osoba tzv. konstruktivni narcisoid, kako ga je nazvao poznati psiholog Manfred Kets de Vries. Mnogi organizacijski momenti, kao što su strateški zaokreti ili ulazak u nova i nepoznata poslovna područja upravo zahtijevaju takve osobe koje su dovoljno hrabre, smione i ne slušaju (obično negativne) savjete drugih. Međutim, reaktivni narcisoidi predstavljaju organizacijski problem. To su osobe koje su zaokupljene vlastitom pojavom, smatraju se superiornijima nad drugima, grandiozni su i arogantni. Druge osobe, zaposlenici ali i kolege menadžeri, za njih su obično glupi i nesposobni, i vrlo često ih ponižavaju i vrijeđaju. Kako bi došli do svojeg cilja spremni su na sve, nemaju nimalo milosrđa i empatije spram drugih. Spremni su zgaziti svakog tko im se nađe na putu bez imalo osjećaja krivnje. Traže konstantno odobravanje svojih ideja, i ne podnose kritiku.
  Razlog takvom ponašanju je njihova duboka nesigurnost i nevoljenje samih sebe, proizašlo vrlo često iz lošeg odgoja u kojem je ljubav bila ultimativna kategorija (Voljet ću te ako budeš dobar/dobra).
 2. Agresivni menadžeri
  U literaturi poznati i kao “bullies” i “mobbers”, tj. zlostavljači. Za njih je svijet biznisa mjesto darvinističke borbe za opstanak, u kojem pobjeđuju samo oni najjači. Ako nisi lovac, u njihovim očima postaješ lovina spremna za odstrel. Često se služe motivacijskim zastrašivanjem tipa “Na mjestu ima vrha samo za jednoga.” i vrlo često koriste strah kako bi indoktrinirali organizaciju u smjeru kojem oni smatraju da bi trebala ići. I ovi menadžeri mogu biti izraziti narciosidi, koji uživaju u mučenju drugih ljudi. Mnogi od njih ponašaju se kao hladnokrvni ubojice, koji vrlo smireno mogu uništiti živote drugih. Mnoge organizacije satkane su u ovakvom agresivnom okružju, i postale su gotovo obrazovni poligon za stvaranje agresivnih menadžera. Vrijeđanje, ponižavanje, deranje, pa čak i fizičko obračunavanje za njih su dio svakodnevnog organizacijskog ponašanja i nemaju nikakvog osjećaja za potrebe i prava drugih osoba. Za njih je svijet crno-bijelo mjesto u kojem će ili biti po mome ili neće biti nikako. Smatraju da je autoritativno vladanje jedini način vođenja zaposlenika i organizacije, te da oni jedini znaju što je najbolje za organizaciju.
 3. Rigidni menadžeri
  Rad sa takvim menadžerom vrlo često podsjeća na utrku sa preponama koje se stvaraju i tamo gdje im nije mjesto. Ovi menadžeri vrlo često pate od gotovo paranoidne potrebe za kontroliranjem svakog dopisa, izvještaja i svega što se upućuje ili visokom menadžmentu ili eksternim klijentima. Zbog straha od pretpostavljenih i vlastite nesigurnosti, vrlo često će inzistirati na pisanim i nepisanim pravilima u kojima se oni osjećaju sigurno. Ako ste zaposlenik od takvog pretpostavljenog ne očekujte stručnu pomoć ili savjet i pripremite se za duge sate ispravljanja svojih izvještaja obično dan prije bitnih rokova. Preveliko znanje za njih može biti protumačeno kao prijetnja i vrlo često će vas proglasiti nesposobnim i tražiti i najmanju greškicu kako bi potvrdili to mišljenje. Ove osobe mogu biti patološki uredne, uvijek su nezadovoljne radom zaposlenika i vrlo često regrutiraju zaposlenike koji im tužakaju sve što se događa u odjelu.
 4. Nesposobni menadžeri
  Ponašanje ovih menadžera obično je uzrokovano nekom psihičkom ili fizičkom bolešću, koja pridonosi njihovom lošem ponašanju ili poslovnim rezultatima. Mnogi od takvih menadžera žrtve su ili PTSP-a, sagorjevanja na poslu, depresije, poremećaja hiperaktivnosti ili anksioznosti ili su ovisnici o drogama ili alkoholu. Zbog toga takve osobe mogu biti agresivne, neorganizirane, u stalnom strahu, pesimistične i depresivne. Vrlo često ne dolaze na posao na vrijeme, zaboravljaju obaveze i sastanke, osjećaju se demotivirano i ispoljavaju cinizam prema svakoj ideji ili prijedlogu.

Kako preživjeti otrovne menadžere?

Biti zaposlenik kod “otrovnog šefa” nije lako. Najbolje riješenje je promijeniti radno mjesto, internim premještajem ili promjenom kompanije. Vaša lojalnost spram kompanije postat će opravdano vrlo niska, pogotovo ako osjećate da je takav otrovni menadžer podržan od strane organizacije. Obavljajte samo ono što vam se kaže, ne radite prekovremeno ako ne morate i ne uzimajte dodatne zadatke. Pronađite osobu ili unutar ili van kompanije (najbolje riješenje), kojoj se možete povjeriti i koja vam eventualno može pomoći pronaći novi posao. Evo par savjeta za preživljavanje radnog dana sa otrovnim menadžerima.

 • Narcisoidni i agresivni menadžeri
  1. Pokažite zadivljenost njihovim idejama i poštovanje.
  2. Ne kritizirajte ih.
  3. Nove ideje i prijedlozi ne smiju zvučati kao vaši nego njihovi.
  4. Ne uvlačite se u njihove neetičke ili nelegalne aktivnosti jer lako možete postati “žrtveni jarac”.
  5. Dokumentirajte sve što radite. Uvijek sačuvajte kopije.
  6. Ne uzimajte njihova ponašanja osobno.
  7. “Čuvajte leđa”!
  8. Dokumentirajte svaki napad i vrijeđanje. Može vam dobro doći u slučaju interne prijave ili sudske tužbe.
 • Rigidni menadžeri
  1. Radite po njihovim pravilima, ma kako vam se činili glupima, pogotovo ako oni stavljaju potpis na izvještaje.
  2. Pripremite se za prekovremeni rad par dana prije važnih rokova.
  3. Dokumentirajte sve što radite. Uvijek sačuvajte kopije.
  4. Ne pristajte biti “uredski špijun”.
  5. Ne ulazite u konflikte i izbjegavajte susrete
  6. Zaključavajte ladice i ne bavite se privatnim stvarima na poslu (npr. surfanje po eBayu ili Iskrici).
 • Nesposobni menadžeri
  1. Izbjegavajte ih kada nisu dobre volje.
  2. Ne vežite se za sve ideje koje vam predlože jer su neki od njih jaki na riječima ali ne i na djelima.
  3. Ne predlažite im nove ideje, osobito ako su depresivni i demotivirani. Zaobiđite ih ako možete i predložite vaše ideje višim strukturama.
  4. Preuzmite kontrolu nad vašim poslom u svoje ruke, osobito ako znate da menadžer ne vodi brigu o rokovima ili je često odsutan i nemaran prema bitnim rokovima.
  5. Pripremite se za “pokrivanje leđa” ako je menadžer u alkoholiziranom stanju ili se neopravdano ne pojavi na poslu a pozvan je od strane višeg menadžmenta.
  6. Dokumentirajte sve što radite. Uvijek sačuvajte kopije.

  {jumi [knjige/on_becoming_a_toxic_manager.js]}