Možda su demoni tu da nam oduzmu posao, no javlja se i sve veća grupa anđela koja nezaposlenima pomaže u traženju novih poslova.


Iako svoje ime nisu preuzeli iz uspješnice Dana Browna «Anđeli i demoni», nego iz legendarnog klasika sa Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi «It’s a Wonderful Life», anđeli za zapošljavanje ovih dana su postali izuzetno popularni širom SAD-a. Uz nezaposlenost koja doseže 9%, šatorska naselja onih koji su uz posao izgubili i krov nad glavom, javio se i neovisni pokret koji putem Twittera, Facebooka i LinkedIna pomaže ljudima da nađu posao.

Ideju o anđelima u zapošljavanju (en. JobAngels), pokrenuo je u siječnju ove godine konzultant iz područja upravljanja ljudskim resursima, Mark Stelzner. On je svojoj bazi od 700 revnih posjetitelja mikro-bloga na Twitteru predložio da samo jednoj osobi iz svoje okoline pokušaju naći posao. Odaziv je bio više nego što je njegov osnivač mogao i očekivati te se tako rodio i pokret «JobAngels».

U travnju je na Twitterovoj stranici ovog pokreta bilo više od 6.200 poklonika i pristaša, a on se ubrzo proširio i na Facebook te LinkedIn. Iako je teško mjeriti rezultate ovog pokreta, samim tim što se proširio brzinom munje i to uglavnom internetskim prostorom, mnogi ljudi se javljaju sa zahvalama za pronađen posao. Sama voditeljica portala JobAngels, Deirdre Honner, koja radi kao direktorica upravljanja ljudskim resursima na sveučilištu u Michiganu, navodi kako joj se javila osoba kojoj je ona pomogla naći posao na Sveučilištu Ohio.

Ono što čini ovaj pokret dobrim je činjenica da se bazira na principu «Pay it forward» umjesto «Pay it back», što bi u prijevodu značilo da osoba koja je na ovaj način dobila posao ima, umjesto zahvale i povrata usluge, zadatak pomoći nekom drugome. Na taj se način lanac dobrote širi aritmetičkom progresijom.

Uz to, volonteri ovog portala pomažu nezaposlenima da izrone iz depresije i ne osjećaju se usamljenima u teškim vremenima koja su ih zadesila. Oni sa programerskim znanjem već doniraju svoje usluge kako bi se stvorio besplatni portal za nezaposlene i članove pokreta širom SAD-a. Uz njih, volontiraju i mnogi profesionalci iz područja zapošljavanja. Na taj način stvaraju sami sebi dobru reputaciju i potencijalne klijente.

Čini se kako su krizna vremena lakmus papir ljudskosti i pomoći onome kome to zaista treba. Evo i jedne ideje za nas Hrvate, kojima prema svim procjenama prijeti val nezaposlenosti od gotovo 50.000 novih ljudi. Pokazali smo se solidarni sa mnogim potrebitim akcijama, zašto ne učiniti nešto i za smanjenje nezaposlenosti, uključujući i onu strukturnog karaktera.