Iako su mnoge stoljetne američke kompanije, osobito u bankarskom sektoru, ovih dana nestale sa scene, neke, izrasle u nekim prošlim davnim krizama, još uvijek se drže.

Ovih dana svjedoci smo propasti američkih tvrtki sa stoljetnom tradicijom. Od onih najpoznatijih izdvojit ćemo propast banke Lehman Brothers, koja je osnovana davne 1850. godine. Merril Lynch, banka koja bi za 5 godina proslavila svoj stoti rođendan, pripojena je konglomeratu Bank of America.

No, recesija se u povijesti pokazala i kao vrijeme koje je stvorilo neke od najvećih tvrtki današnjice. Portal CNNMoney donosi priču o šest takvih tvrtki, a u ovom članku vam pobliže prikazujemo neke od njih.

Procter & Gamble

Ova multinacionalna tvrtka i hrvatskim je potrošačima poznata kao proizvođač proizvoda za njegu tijela, deterdženata, pelena, hrane za kućne ljubimce i niza ostalih proizvoda. Kompanija je osnovana tijekom takozvane «Panike iz 1837. godine», koja je pomela bankarski sektor Amerike, izazvavši recesiju u trajanju od pet godina. Tvrtku su u vlastitom domu u Cincinnatiju osnovali šogori William Procter, po zanimanju svjećar i proizvođač sapuna James Gamble. Iako nije bilo lako preživjeli su, a svoj prvi uspjeh su postigli kao dobavljači nužnih potrepština za sjevernjačku vojsku tijekom američkog građanskog rata. Već 1887. godine kompanija je uvela program radničkog dioničarstva a danas ostvaruje 84 milijarde dolara godišnjeg prihoda te je prisutna na svim kontinentima kao jedan od najvećih proizvođača kućanskih potrepština.

IBM

Još jedna duga depresija, koja je trajala od 1873. do 1896. godine, stvorila je danas giganta kompjuterske industrije – tvrtku IBM. Inače ova depresija je pogodila cijelu zapadnu hemisferu, od carske Rusije preko Europe do SAD-a, te je, uz kolaps financijskih i monetarnih sustava, uzrokovala i velike svjetske nemire. No, tih su godina osnovane tri male kompanije – Tabulating Machine Company, International Time Recording Company i Computing Scale Corporation, koje su se 1911. godine ujedinile u Computing-Tabulating-Recording Company, te je tvrtka par godina kasnije promijenila ime u IBM. No u tijeku velike depresije te su tri male kompanije proizvodile i razvijale tehnologije nužne za primjenu u gospodarstvu. Na primjer, mašine za računanje te prvi tvornički satovi za registraciju radnog vremena, bili su nužna pomoć u industrijalizaciji širom Amerike. Već 1920-tih godina IBM, kao jedna od prvih tvrtki na svijetu, uvodi «politiku otvorenih vrata».

IBM je tvrtka koja se je nekoliko puta dizala iz pepela. 1960-tih godina optužena je za monopolističko ponašanje na tržištu a antitrustovska tužba američkog Ministarstva pravosuđa uzdrmala je način na koji kompanija posluje. Ranih 90-tih godina prošlog stoljeća tradicionalno poslovanje je doživjelo svoj veliki preokret, dolaskom na scenu igrača kao što su Apple i Microsoft. No, IBM je promijenio svoj poslovni model, prebacujući se od proizvoda na usluge, koje pruža i danas. Međutim, ovih dana slušamo najave kako se i u IBM-u spremaju otkazi tisućama radnika. Nadajmo se da će i ovu krizu preživjeti «na nogama».

FedEx

Popularna kompanija za brzu kurirsku dostavu, koju je jednim dijelom proslavio i Tom Hanks u filmu «Brodolom života», osnovana je tijekom naftne krize 1973. godine. Osnivač Frederick Smith tih je 70-tih godina osmislio tržišnu nišu – tvrtke su trebale ekspresnu dostavu važnih dokumenata i to u roku jednog ili dva dana. 1971. godine kupio je kompaniju Federal Express a već dvije godine kasnije poletio je prvi FedExov avion sa aerodroma u Memphisu, noseći 186 paketa u 25 američkih gradova.

No, upravo su te godine arapske zemlje objavile embargo na dostavu nafte SAD-u, što je stubokom povećalo troškove avio-transporta a time i ugrozilo poslovanje tvrtke. Iako je gotovo dvije godine poslovala sa gubicima, Smith se nije predavao i već je u srpnju 1975. FedEx u svojim financijskim izvješćima iskazao profit.

Međutim i danas ova kompanija proživljava svoje teške trenutke. Prvo ih je početkom 2008. troškovno zadjenula visoka cijena nafte, a kada se je i ona stabilizirala, zavladala je recesija, koja je smanjila potražnju za ekspresnom dostavom. Smith je izjavio kako je ovo jedna od najgorih godina u povijesti ove tvrtke, a kao plan rezanja troškova smanjio je i svoju plaću za 20%. Recentne su najave kako će kompanija ipak morati otpustiti 900 radnika.

Krize su očito pojava koju ljudski rod ne može izbjeći. Koliko god se trudili da osiguramo stabilnost i sigurnost, povijest nas uči da je život niz uspona i padova. No, ako pogledamo situaciju iz drugog kuta, kriza je moment kada se može stvoriti nukleus nečeg drugačijeg, i iz ovih primjera vidljivog, dovoljno agilnog da preživi stoljeća.