Možda vam ovaj naslov zvuči kao oksimoron, no pročitajte nastavak ovog članka pa ćete vidjeti kako agencije za zapošljavanje u ovom periodu ostvaruju milijunske prihode.

Zapravo je stvar u domeni «zdravoseljačke» logike – ako imate više od 100.000 nezaposlenih bankara samo u širem području New Yorka, i većina od njih je «sletjela ili slijeće» sa nekim vidom otpremnine, sigurno je da neće dugo sjediti u zapećku i razmišljati o ribičiji, nego će se posvetiti traženju posla.

A tu na scenu nastupaju agencije za savjetovanje pri zapošljavanju financijskih stručnjaka, kao što je na primjer američka agencija Lee Hecht Harrison. Prema pisanju portala Workforce, savjetnici u ovoj agenciji ovih dana rade i preko dvanaest sati dnevno i to «petkom i svetkom». Izvršna direktorica Cheryl Yung kaže da ovako nešto nije doživjela u više od deset godina svojeg rada u ovoj agenciji. Situacija enormne nezaposlenosti bankara se u njezinoj branši naziva «pokoljem», i čini se da je Wall Street ovih dana zaista poprište brutalnih borbi za opstanak. Otpuštanja još nisu gotova, no mnogi su već dobili obavijesti kako će uskoro ostati bez posla, te ovaj period koriste kako bi potražili pomoć nekih od agencija za zapošljavanje. Lehman Brothers, Barclay’s, Wachovia i Merrill Lynch samo su neke od banaka koje još nisu završile svoj proces restrukturiranja.

Za pregled životopisa – 500 dolara!

Naknada za dolazak kod savjetnika za zapošljavanje iznosi 500 dolara i to je samo za posao pregledavanja životopisa! Sve ostalo se dodatno naplaćuje. Pronalaženje novih poslova i karijera izraslo je u biznis vrijedan više od 10 milijardi dolara, a agencije niču kao gljive poslije kiše. Ovo je čini se veliki udar na još veći ego financijskih bankara na Wall Streetu. Navikli baratati sa milijunskim iznosima i družiti se sa milijunašima širom svijeta, sada su svedeni na to da podnose račune savjetnicima u agencijama za zapošljavanje. Moraju izraditi plan traženja poslova, napraviti dobar životopis, dolaziti na grupne sastanke i jednom riječju, podnositi račune osobama koje u «prošlom životu» ne bi niti pogledali.

Čini se kako je situacija toliko teška da ni onaj često slušani savjet o kvalitetnoj umreženosti više ne pomaže. Networking je čini se bespomoćan u pronalaženju posla bankarima koji su navikli dobivati prosječne bonuse od 180.000 dolara godišnje. Njihovi bivši poslodavci otvoreno im govore kako ne trebaju očekivati da će tvrtka ponovno zapošljavati ljude u skorijoj budućnosti i čini se kako se mnogi bankari moraju okretati novim industrijama i potpuno novim profesijama kako bi opstali.

Industrija zapošljavanja cvjeta

Talenti se nude «šakom i kapom»

Međutim, ovo je pravo vrijeme za pronalaženje pravih talenata, koji su prepoznale mnoge američke tvrtke. Osiguravajuće društvo Massachusetts Mutual Life Insurance je u novom žaru zapošljavanja uposlilo gotovo 1500 novih agenata, a u slijedećoj godini će ih zaposliti još toliko. Većina zaposlenika su bivši bankari. Ova tvrtka udružila se sa internetskim portalima za zapošljavanje Monster i CareerBuilder, koji joj pomažu u ciljanom zapošljavanju upravo otpuštenih djelatnika iz financijske branše.

Massachusetss Mutual im nudi posao u kojem će morati početi iz početka, tj. graditi mrežu klijenata kojima će prodavati osiguranje uz garantiranu osnovicu plaće te postotak od ugovorenog iznosa sa klijentom. Općenito govoreći, ono na što se bankari moraju pripremiti u svojoj potrazi za novim poslom je selidba u druge američke države, prihvaćanje lošije plaćenih poslova ali i odlazak u strana predstavništva velikih tvrtki u Rusiji, Brazilu, Indiji, Kini i ostalim prekomorskim zemljama.

Ono na čemu savjetnici za zapošljavanje moraju poraditi je detektiranje dobrih radnih kvaliteta koje zaposlenici u financijskom sektoru imaju i transferiranju inih na nove sektore. Obično se ističe da su financijaši dobri u upravljanju projektima, pregovaranju, radu pod velikim opterećenjem ali i prodajnim vještinama. Čini se da je najgore bankarima koji su radili na hipotekarnim kreditima. Od njih poslodavci bježe kao od kuge, što nalikuje sudbini silnih informatičara nakon ispuhavanja informatičkog balona od sapunice s početka 21. stoljeća. Njima se savjetuje da životopise započnu sa svim radnim kvalitetama a tek negdje pri dnu da stave kako su radili na hipotekarnim poslovima.

Čini se kako su agencije za zapošljavanje ovih dana na cijeni, no čini se da im baš nitko ne zavidi na obimu posla, ali i na «magičnim trikovima» kojima ljudima, koje tržište smatra gotovo nezapošljivima, moraju omogućiti promjenu karijere.