(objavljeno na www.posao.hr)

Što je najčudnije što se može dogoditi prilikom intervjua za posao? Da zaspete? Dođete uz pratnju roditelja? Donesete oružje ili kopate nos?

10 pogrešaka

Portal CareerBuilder objavio je godišnju studiju najčudnijih pogrešaka koje su kandidati počinili tijekom intervjua. Gotovo 3000 menadžera i profesionalaca iz upravljanja ljudskim potencijalima izdvojilo je slijedeće pogreške.

1. Kandidatu je zazvonio mobitel, on se javio na poziv i onda zamolio osobu koja ga je intervjuirala da napusti prostoriju jer je ovo «privatni» razgovor.

2. Kandidat je prilikom intervjua izjavio kako neće dugo moći ostati na ovom radnom mjestu jer očekuje nasljedstvo od ujaka koji je na samrti te ovih dana «ne izgleda baš najbolje»

3. Kandidat je pitao osobu koja ga je intervjuirala da li ga može odvesti kući nakon intervjua.

4. Kandidat je prilikom ulaska u sobu za intervjue pomirisao pazuhe.

5. Kandidatkinja je izjavila kako ne može pružiti uzorke svojeg spisateljskog rada jer je do sada radila za CIA-u te su svi dokumenti klasificirani kao «strogo povjerljivi».

6. Kandidat je rekao osobi koja ga je intervjuirala da je dobio otkaz zbog toga što je pretukao šefa.

7. U jednom lancu brze hrane kandidatu je prije intervjua bila ponuđena hrana a on je odbio rekavši kako ne želi jesti masno jer se sprema «van na pijanku».

8. Kandidatkinja za posao računovotkinje rekla je kako je više «osoba za ljude» nego «osoba za brojeve».

9. Kandidat je prilikom telefonskog intervjua pustio vodu u zahodu.

10. Kandidatkinja je prilikom intervjua izvadila češalj i počela se češljati.

Uz ove čudne situacije, ispitanike u studiji pitali su o nekima od najčešćih grešaka koje kandidati čine prilikom intervjua. Polovicu ispitanika je najviše smetalo kada kandidati dolaze na intervjue neprimjereno obučeni te kada loše govore o svojim bivšim poslodavcima. Uz to su neke od češćih pogrešaka bile arogantni nastup, nepripremljenost za intervju te nezainteresiranost za radno mjesto. (Više o pravilima ponašanja prilikom intervjua možete pročitati ovdje.)

Za kraj možemo samo reći da je ponekad pametnije i prešutjeti koju informaciju osobama koje vas intervjuiraju, bez obzira na to koliko vas «svrbi jezik».