(objavljeno i na www.posao.hr)

Internet portal Forbestraveler.com anketirao je poznate svjetske putnike i pisce putopisnih štiva o najboljim povijesnim rutama na planeti. Rute su to kojima su prije stotine i tisuće godina naši preci trgovali, ratovali, hodočastili, osvajali i sl. Neke od njih su svjetski poznate i lako dostupne, dok neke predstavljaju pravu avanturu onima koji teže za visokom dozom adrenalina.

1. Put svile

Jedna od povijesno najpoznatijih trgovinskih ruta na svijetu proteže se od Kine do Mediterana u nevjerojatnih 8000 kilometara različitih povezanih putova, kako kopnenih tako i onih morskih. Termin «Put svile» iskovao je 1877. godine njemački geograf Ferdinand von Richthofen. Većina putnika 21. stoljeća proputovat će samo dio tog legendarnog puta odjednom, no gdje god da se nađete, da li u Turskoj, Pakistanu, Kini, Indiji, ili nekoj drugoj zemlji ova ruta vam obećava istinski nepromijenjen dašak povijesti.”Put svile”

2. Hodočasnički put Atena-Olimpija, Grčka

Put od fantastičnih četiristoinjak kilometara, stari Grci prelazili su kako bi posjetili Olimpiju, legendarno mjesto održavanja Olimpijskih igara. Možete ga proputovati autom ili kombinirano na biciklu i pješice. Vijugavim grčkim cestama prolazite kroz pitoreskna sela, prepuna maslinika i vinograda. Uz to možete obići cijeli niz srednjovjekovnih samostana i na kraju, u tradiciji starih Grka, pomoliti se na planini Olimpiji te razgledati legendarno mjesto održavanja prvih Olimpijskih igara.

3. Trans-sibirska željeznička ruta, Kina-Rusija

Gotovo 9000 kilometara puta koji se proteže u osam vremenskih zona i prolazi kroz Rusiju, Mongoliju, Kinu i Sibir nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Originalno građena kako bi povezala St.Petersburg sa lukom Vladivostok na krajnjem istoku Rusije, Trans-sibirska ruta danas, baš kao i Put svile, predstavlja povezani niz željezničkih ruta koji vas može odvesti sve do Japanskog mora. Prednost je u tome što možete ući i izaći kada želite, te tako posjetiti cijeli niz pitoresknih gradova i sela na vašem putovanju.

4. Krstarenje rijekom Nil, Egipat

Ako želite ploviti putovima starih Egipćana i njihovih povijesnih osvajača, Rimljana, krstarenje rijekom Nil je nešto za vas. Ruta je to koja je inspirirala ne samo povijesne osvajače, nego i kasnije pustolove, kao što su bili Britanci i Francuzi. Čak i legendarna Agatha Christie nije mogla odoljeti a da svojeg svima znanog detektiva Hercula Poirota ne pošalje na krstarenje Nilom kako bi riješio misteriozni niz ubojstava. Baš kao i oni, i vi se možete ukrcati na ovo putovanje, razgledavajući na vašem putu pregršt povijesnog naslijeđa starog Egipta.

5. Krstarenje rijekom Mississippi, SAD

Mississippi je legendarna američka rijeka koja je i nama Hrvatima poznata iz djela Marka Twaina. Rijeka duga gotovo 3000 kilometara proteže se od Minnesote ili «Zemlje 10.000 jezera» pa sve do legendarnog New Orleansa u Louisiani. Osobito se preporuča ruta između Lacrossa u Wisconsinu i Dubuque-a u Iowi gdje je rijeka izuzetno široka, sa savanskim područjem na njenim rubnim dijelovima koji pejzažno podsjećaju na Afriku.

6. Orient-Express, željeznička ruta Pariz – Istanbul

Ova povijesna ruta postala je sinonim za luksuz i egzotiku. Nama je poznata opet iz romana Agathe Christie, koja je svog legendarnog detektiva natjerala na još jedno egzotično putovanje začinjeno ubojstvima i cijelim nizom intriga. Iako je povijesna linija povezivala Pariz sa Istanbulom prelazeći i preko teritorija bivše Jugoslavije, danas se, promjenom vlasništva na prugom, promijenila i trasa. Orient Expres Hoteli, vlasnici licence nad luksuznom linijom Venice Simplon-Orient-Express nude vam ukrcaje u Londonu, Parizu i Veneciji te vas preko Budimpešte i Bukurešta vode u Istanbul.

7. Via Appia Antica, Italija

Rimljani su bili poznati graditelji cesta na cijelom svom teritoriju. Jedna od najpoznatijih starih rimskih cesta je Via Appia Antica, izgrađena 312. godine prije nove ere a povezivala je Rim sa jugom Italije, točnije rečeno sa gradom Brindisijem u tadašnjoj Apuliji. Idealan je način za odmak od svakodnevnog stresa velikih gradova a sastavni je dio prirodnog i arheološkog parka «Parco Regionale dell’Appia Antica». Na putu prolazite pored starih mauzoleja, katakombi, ostataka rimskih vila, arena i sl. Legendarni stup u Brindisiju znak je da ste došli na kraj ove stare rimske ceste.


8. Otok Shikoku, Japan – Hodočašće u 88 hramova

Za one koje privlači duh krajnjeg Istoka, hodočasnička ruta na japanskom otoku Shikoku može biti prava egzotična poslastica. Ne morate biti Budist da bi uživali u prekrasnoj prirodi koja predstavlja duhovno srce samog Japana. Put dug gotovo 1400 kilometara, vodi vas kroz stjenovite obalne predjele preko zelenih polja riže do prekrasnih ribarskih sela i obično traje oko 2 mjeseca. Putuje se u smjeru kazaljke na satu a putovanje započinje u gradu Tokushimi. Nema boljeg mjesta za čitanje vaše istočnjačke filozofske literature.

9. Darjeeling himalajska željeznica, Indija

Iako je duga samo oko 80-ak kilometara, imate osjećaj da se vozite na vrh svijeta. Ovaj popularno zvani «vlak igračka», vozi vas od Siligurija na jugu do Darjeelinga na sjeveru Indije, a na putu vas čeka 550 mostova, 900 zavoja i ni jedan tunel. Željeznička postaja Ghoom na visini od 2.200 metar predstavlja drugu najvišu svjetsku željezničku postaju na svijetu. Poslastica za svakog pustolova kojeg neće smetati poplave, politički nemiri i slični događaji na ovoj ruti.

10. West Highland Way – Škotska

Gotovo 150 kilometara starih vojnih staza kao rođene su za sve one koji se osjećaju kao «korporativno sputane planinske divokoze». Cesta počinje u Glasgowu u Škotskoj a završava na 1300 m visokoj planin Ben Nevis. Idealna je ruta za sve one željne doze adrenalina ali i prekrasnih škotskih pejzaža te vjetrovitog i promjenjivog vremena.