Američke kompanije uvode «roditeljski pripravnički staž», kako bi privukle roditelje koji su pauzirali od karijere i posvetili se obitelji.

Iako mnogi vrhunski menadžeri napuštaju tvrtke navodeći obitelj kao razlog, često im ne vjerujemo, jer se nakon njihovog odlaska obično otkrije podbačaj u prihodima ili drastični pad cijene dionice. Fraza «napuštam tvrtku radi obiteljskih razloga», toliko se ofucala da je postala predmet sprdnje, osobito ako znamo da su se na nju «vadili» izvršni direktori Enrona i ostalih upropaštenih kompanija sa početka 21. stoljeća. New York Times donosi priču o pedeset godina korištenja te legendarne rečenice, i navodi kako je ona prvi put upotrijebljena davne 1956, kada je Allan Sproul dao otkaz na mjesto predsjednika Federalnih rezervi banke New Yorka. Jedna od rijetkih osoba koja je odbila upotrijebiti ovu frazu prilikom odlaska iz kompanije bila je Carla Fiorina, izvršna direktorica tvrtke Hewlett-Packard. Iako su joj savjetovali da je iskoristi, rekla je da se neće skrivati iza laži nego reći istinu – «Dobila sam otkaz!».

Roditeljski pripravnički staž

No, ne mora baš sve biti tako crno. Priča objavljena u časopisu Forbes navodi primjer bivše visoko pozicionirane menadžerice u tvrtki PepsiCo, Brende Barnes, koja je 1997 dala otkaz kako bi se posvetila brizi za svoje troje djece. Nije joj bilo lako jer je njena odluka uzburkala američku javnost. No, svi oni koji su je kritizirali zbog njene odluke danas se mogu «pokriti ušima preko glave i šutjeti». Brenda Barnes je postala izvršna direktorica američke tvrtke Sara Lee, proizvođača robe široke potrošnje (kod nas su poznati po robnim markama Ambi Pur i Douwe Egberts).

Usprkos ponovnom usponu na korporativni vrh, Barnesova nije zaboravila gorka iskustva iz kasnih 90-tih te je u svojoj novoj kompaniji uvela takozvani «roditeljski pripravnički staž» (eng. Returnship). To je koncept kojim se roditeljima koji su od tri do pet godina bili izvan poslovnih voda zbog brige oko obitelji, nudi mogućnost plaćenog uhodavanja u posao u trajanju od četiri do šest mjeseci.

U njihovom sjedištu otvoreno je već 12 takvih radnih mjesta u marketingu, računovodstvu, prodaji, financijama i pravnoj službi. Jedini je uvjet prethodno radno iskustvo i obiteljska situacija koja dopušta roditeljima ponovni ulazak u vode karijere (npr. djeca pohađaju školu i sl.). Iako «roditeljski pripravnički staž» nije namijenjen isključivo ženama, većina prijavljenih su ipak one. U većini slučajeva su žene te koje dobrovoljno napuštaju karijeru kako bi osnovale obitelj i posvetile se odgoju djece. No, ono što navodi Brenda Barnes je činjenica da zbog te odluke žene nisu izgubile ni svoju ekspertizu niti pamet. Barnesova je bila sretne ruke, jer je nakon odlaska iz tvrtke Pepsi postala član nekoliko odbora i bila v.d. predsjednika Starwood Hotela. No, to je šansa koja se pružila samo rijetkim ženama nakon odluke o osnivanju obitelji i aktivnog napuštanja karijere.

Forbes navodi studiju na uzorku od 130 žena objavljenu na sveučilištu Wharton 2005 godine. Sve one obavljale su visoke korporativne pozicije, no odlučile su zamrznuti karijeru i posvetiti se obitelji. Nakon dvije godine prekida gotovo 50% njih je bilo frustrirano rezultatima potrage za posao dok je 18% izjavilo kako ih traženje posla baca u depresiju. Među ispitanim ženama, njih 80% posjedovalo je MBA diplome no imale su poteškoća u osvježavanju svojih vještina novim znanjima.

Uz tvrtku Sara Lee, i kompanije kao što su UBS te Goldman Sachs, uveli su programe «Povratka u karijeru» (eng. Career Comeback). Ono što čelnici tvrtke Sara Lee ne mogu obećati je stalno zaposlenje, ali barem mogu vratiti malo dostojanstva onim ljudima koji su se hrabro odlučili na roditeljstvo prije karijere.

mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com